Szilveszter 2016

Nyakunkon az évvége. Ünneplések, bulik és a fesztelen szórakozás napjai. Nekünk, embereknek. A gondjainkra bízott állatok, főleg, ha város közelében élnek, ez egy komoly kihívásokkal teli időszak.
A városok agglomerációjában kiköltözők "természetesen" magukkal vitték a szokásaikat és a helyi vadvilágot és a saját környezetüket semmibe véve élik ki évvégi durrogtatási hajlamaikat. Mit tehetünk ez ellen?

Sajnos az állataink elzárásán kívűl semmit. A tenyészetekben - természetesen - nem dívik a ki- bejárós cica státusz, ám sok gazdi, aki kedvtelésből tart cicát, bizony kiengedi a kedvencét. Ez rendben is van az év nagy részében, de a szilveszter egy speciális időszak, amikor jobb, ha nem engedjük ki a kedvencünket (legyen szó akár kutyáról, akár macskáról). Minden élőlényre, ha felkészületlenül éri a robbantás hangja, komoly pszichés terhelést, akár sokkot, epilepsziás rohamot előidézhet egy-egy ilyen esemény. Mi, emberek, fel vagyunk készülve erre az év végén, de az állatainkat csak speciálisan készíthetnénk fel, ami egyrészt drága, másrészt hasztalan, mert nem háborús övezetben élünk. Személyszerint én már letettem arról, hogy megneveljem az embertársaimat (akár önmagukat felelős állattartóknek nevező falumbelieket), ezért a következő óvintézkedéseket teszem ezen a napon:
- este 8-tól leeresztem a redőnyöket;
- a kóbor (nálunk étkező, szomszédok macskái) macskákat befogom és 1-1 szállító boxban berakom a garázsba reggelig;
- hajnalban megyek egy kört és a szétfutkosott kutyákat (ha ismerem) hazaviszem (mármint oda, ahol a kutya lakik), vagy a falu facebook oldalára kiposztolom a fotójukat.

Érdekes, hogy tavalyelőtt és tavaly is sikerült megfognom ugyanazt a kutyát és hazavinnem. Az udvaron ott volt a rakétakilövő nyoma. Elmondtam a gazdinak, hogy ez nem jó, mert besokkol a kutyája, mire ő azt válaszolta, hogy majd megszokja. Most, ha újra összefutok a kutyussal, biztosan nem viszem haza, hanem gazdit keresek neki, mert "nem szokta meg" az idióta "népszokást".

Ne feledd! Ha van microchip az állatkádban (és regisztrálva is van a Te nevedre), akkor sokkal könnyebb megtalálni Téged!

Tags: macska,, szilveszter,, petárda,, tüzijáték,