Tenyésztő kontra szaporító

Illusztráció! A kép forrása: http://macskapcsolat.blog.hu/2010/10/20/tenyeszto_vagy_szaporito_1Egy kis összevetés, tenyésztők és szaporítók között.

Igazán nagyon sajnálom, de az a fajta ember vagyok, aki mindig szereti kimondani, azt, amivel nem ért egyet.
A tenyésztőnek az a feladata, hogy minőségi cicákkal dolgozzon. A vérvonala tiszta legyen, az állományát nyíltan mutassa be. Lehessen tudni, hány nősténnyel, kandúrral dolgozik, és ami a tenyésztéssel kapcsolatos nyíltan vállalja fel. Járjon kiállításra és ott mutassa be a cicáit. Olyan egyesület tagja legyen, hogy a törzskönyvet nemzetközileg is elfogadják.
A cicáiról gondoskodik, cicákhoz méltó körülményt biztosit. Betartja az egyesületének a szabályzatát. A tagtársaival jó viszonyt ápol, (amennyiben ez lehetséges, mivel vannak tagtársak, akivel nem lehet szót érteni).

A szaporító, az már egy más világ. Látom a hirdetési oldalakat és csak ámulok-bámulok. Vannak szaporítók, akiknél úgy lehet macskát kapni, mint a sarki nagy közértben. Kérdezem én, hogy is van ez?
40 ezerét évente 30-40 cica vagy ennél is több. A hirdetésekből kitűnik, minden macskája egy csoda, van ott perzsa, himalája és (most kapaszkodjatok) EXECUTIKUS is. Ti ismertek ilyen fajta cicát? Mert én nem. Az a legszomorúbb, hogy a cica fajtáját sem tudja és a színét sem tudja meghatározni.
A szaporítónál soha nem lehet tudni, hány nőstény és kandúr cicával dolgozik, azt sem, hogy egy cica hány almot hoz le egy évben, kinek ki az apja stb.
Nem divat a tenyészet bemutatása. Lényeg csak a csoda hercegnőket és hercegeket lehet látni, amit most nem akarok minősíteni, röviden és kurtán: borzalom.
Ami még kiverte nálam a biztosítékot, és amiért erre az írásra ragadtattam magam, az azért történt, mert az eddigi írásaimból egy csomó minden lett kiollózva és mások írásaival összefésülve, majd ez sajátként megjelentetve.
No nekem erről az a véleményem, hogy addig míg ilyen szaporítókkal lehet találkozni, addig Magyarországon nem lehet kulturált perzsa tenyésztésről beszélni.
Azt is tudni kell egy tenyésztőnek, hogy születnek hobby, tenyész- és show-minőségű cicák, (mindenkinél), de ezt külön kell tudni választani, ezeket a cicákat úgy kell kínálni és nem minden hülyeséggel etetni a vevőt. Olyan nincs, hogy csak "topshow" minőség születik minden alomban, akik tenyésztésre is alkalmasak!
Sajnos az ilyen szaporítók általi hirdetésekkel vannak tele a macskás hirdetési oldalak. Nyilván a vevő elmegy és azt gondolja, hogy minden tenyészet ilyen (volt is erre példa,mikor valaki elment egy olyan tenyésztőhöz, aki éppen nem tartozik a tisztaságáról híresek közzé és azt mondta, hogy ő nem tudta, hogy egy tenyészetnek nem így kell kinézni.
Minden kedves cica vásárlás előtt álló gazdinak azt javaslom, hogy nem a nagy duma és az a sok okosság a lényeg, hanem az, hogy a cica honnan kerül ki, milyen ápolt, milyen egészséges, kik a szülei, mennyire szocializált és milyen a törzskönyve. Macskabarát környezet, tisztaság legyen és nem ájulunk el a bűztől. 12 hetes kor előtt nem veszünk macskát. A korábbi írásomban már részletesen írtam, hogy mit kell adni a macskához a tenyésztőnek. Talán a leírtak betartásával vissza lehetne szorítani a szaporítást és kevesebb beteg macska lenne.

Íme egy összehasonlító táblázat:
teny vs szaporito web