Macska törzskönyv nélkül

Törzskönyv nélküli macskaVennél-e autót forgalmi nélkül? Ugye, hogy nem? Hiszen forgalmi engedély nélkül az autó csak vasdarab, aminek egészen más az ára/ értéke, mintha az hivatalos papírokkal rendelkezik. Ugyanígy kéne lennie az állatoknál (macskáknál és kutyáknál egyaránt) is, hiszen a törzskönyv (forgalmi engedély) igazolja azt, hogy "miből" van az adott macska.
Amikor arra hivatkozik a tenyésztő (ha hivatkozik, akkor a idézőjeles a megnevezés), hogy törzskönyvvel drágább a cica, már illik gyanakodni.

 

Egy macska törzskönyvi kivonatának (ez a törzskönyv hivatalos megnevezése, bár évek óta nem könyvekben, hanem digitálisan jegyezzük az adatokat) az ára 3000.- forint. Ha ez plusz költségként (extraként) kínálják, az egyrészt nem etikus, másrészt nem korrekt egy fajtatisztának árult macska esetében, hiszen a fajtatisztaságot pont a törzskönyv igazolja. Ez olyan -az autós hasonlatra visszatérve-, mintha az autómat úgy árulnám, hogy a forgalmit csak plusz pénzért adom át az új tulajnak. Tehát, aki a törzskönyv ára miatt nem adja, az minimum süketel. Evvel szemben a következő csúf dolgok szoktak állni:
- tag valahol, de nem jelenti le az almot, igaz, hogy a szülők pedigrések, de a macskánként +3000.- haszon csábításának nem tud ellenállni;
- lejelenti az almot, de kevesebb kölyökkel, mert a nem megfelelő "minőségűt" inkább törzskönyv nélkül adja el a fenti okok miatt;
- nem tagja egyetlen egyesületnek sem, van két fajtatiszta (vagy annak látszó) macskája, akikkel "tenyészt", sokszor ész nélkül (évi 2-3 alom ugyanattól a szülőpártól);
- valamelyik amerikai egyesület tagja, ahol valóban komolyabb összegeket (20-35 $) kérnek a papírért, ezek az emberek jellemzően adnak egy cetlit, amivel kiválthatod a törzskönyvet saját költségre (ezzel nincs baj, ha ezt előre mondja);

Aztán van aki akkor ad csak tk-t (törzskönyvet), ha ivartalanítottad a szerződés értelmében a macskádat. Ez teljesen korrekt eljárásnak tartom.

Sajnálatos módon a mai napig vannak olyan egyesületek/ klubok, ahol bemondás alapján adnak törzskönyvet. Itt sem a fajta tisztaság, sem a fajta nemesítés nem fontos, itt a pénz az úr és kiszolgálják a felmerülő igényeket. Nem akarok itt tippet és ötletet adni senkinek, de zsigerből tudok 2 olyan honlapot, ahol megadod a macskád adatait, vagy olyan adatot, amit akarsz, befizeted a 12 €-t és egy hét alatt a kezedben a lepecsételt, aláírt "törzskönyv".

Szóval, mielőtt macskát vennél, és eldöntötted, hogy fajtatisztát akarsz, akkor ne dőlj be a "törzskönyv nélkül olcsóbb, de ugyanúgy fajtiszta" (direkt írtam helytelenül a fajtatisztát!) dumának, mert a végén csalódni fogsz! Ha nem ragaszkodsz a törzskönyvhöz, akkor fogadj örökbe egy menhelyi cicát, vagy kutyát, ennél negyszerűbb dolgot úgysem tehetnél egy védtelen állattal!

Ez a pár szó pedig azoknak a tenyésztőknek szól, akiknél kérik a törzskönyv nélküli akciós árat:
Ha csak a pénzen múlik a macska (kutya) vásárlás, akkor ne is gondolkodj, ne vegyél senkit, semmit, mert esetleg majd állatorvosra, meg normális tápra, meg védőoltásra, meg fogkövezésre, meg bolhaírtásra, meg féreghajtásra, meg egy csomó hasznos és haszontalan dologra, amitől boldogabb és egészségesebb lenne a társállatod sajnálni fogod a pénzt.

Tags: törzskönyv