Tenyészmacska - házimacska

Macskaárvaház Alapítvány

Egy régi tévhitet szeretnék eloszlatni, miszerint minket tenyésztőket sokszor vádolnak meg azzal, hogy nem foglalkozunk a házimacskákkal. Ez nincs így, sőt mi több a legtöbb tenyésztő tisztában van azzal, hogy mi mindent köszönhet egy-egy fajta a házimacskáknak (jószerével mindent). Az ismeretségi körömben (mármint a tenyésztői ismerőseim között) nagyon sokunkak van házimacskája. Annak akinek nincs, szintén szívügye a házicicák élete és az árva macskák sorsa és ahogy tudunk segítünk is rajtuk, illetve a velük foglalkozó civil szerveződéseknek. 
A Macskaárvaház Alapítvány évek óta vendége a Felis Hungarica budapesti kiállításainak, eddigi közös múltunk sok-sok (30-nál több) árva macska gazdára találása és rengeteg adomány (tárgyi és anyagi) begyűjtése a nemzetközi macskakiállításainkon. Legutóbb tavaly decemberben az Asia Centerben tartottak örökbeadó hétvégét a kiállításunk alatt és szerencsésen gazdára talált mind a 8 cica akiket elhoztak.

 

Tovább a videóhoz >>

Segítség kérés

rascooncatteryKedves tenyésztők és cica gazdik!
Egy orosz Maine Coon tenyésztő, Svetlana Rasipina (Rascoon Cattery) két nappal ezelőtt éjjel olyan szörnyűségeken ment keresztül, ami nekünk, cica szeretőknek a legrosszabb rémálmunk.
Tűz ütött ki náluk, a ház teljesen leégett és a macskái közül is jó néhányan a tűz áldozatává váltak. A férje otthon volt vele szerencsére, így Svetlana túlélte a katasztrófát, mert dacolva a tűzzel, folyamatosan a cicái megmentésén dolgozott. A férje, miután a fiúk már biztonságban volt, felismerte az elkerülhetetlen helyzetet, nem tudnak mindenkit kimenekíteni, a felesége megmentése érdekében a második emeletről leengedte őt.

Olvasd tovább >>

Macska törzskönyv nélkül

Törzskönyv nélküli macskaVennél-e autót forgalmi nélkül? Ugye, hogy nem? Hiszen forgalmi engedély nélkül az autó csak vasdarab, aminek egészen más az ára/ értéke, mintha az hivatalos papírokkal rendelkezik. Ugyanígy kéne lennie az állatoknál (macskáknál és kutyáknál egyaránt) is, hiszen a törzskönyv (forgalmi engedély) igazolja azt, hogy "miből" van az adott macska.
Amikor arra hivatkozik a tenyésztő (ha hivatkozik, akkor a idézőjeles a megnevezés), hogy törzskönyvvel drágább a cica, már illik gyanakodni.

Cikk folytatása

Tenyésztő kontra szaporító

Illusztráció! A kép forrása: http://macskapcsolat.blog.hu/2010/10/20/tenyeszto_vagy_szaporito_1Egy kis összevetés, tenyésztők és szaporítók között.

Igazán nagyon sajnálom, de az a fajta ember vagyok, aki mindig szereti kimondani, azt, amivel nem ért egyet.
A tenyésztőnek az a feladata, hogy minőségi cicákkal dolgozzon. A vérvonala tiszta legyen, az állományát nyíltan mutassa be. Lehessen tudni, hány nősténnyel, kandúrral dolgozik, és ami a tenyésztéssel kapcsolatos nyíltan vállalja fel. Járjon kiállításra és ott mutassa be a cicáit. Olyan egyesület tagja legyen, hogy a törzskönyvet nemzetközileg is elfogadják.
A cicáiról gondoskodik, cicákhoz méltó körülményt biztosit. Betartja az egyesületének a szabályzatát. A tagtársaival jó viszonyt ápol, (amennyiben ez lehetséges, mivel vannak tagtársak, akivel nem lehet szót érteni).

Tovább >>

Szilveszter 2016

Nyakunkon az évvége. Ünneplések, bulik és a fesztelen szórakozás napjai. Nekünk, embereknek. A gondjainkra bízott állatok, főleg, ha város közelében élnek, ez egy komoly kihívásokkal teli időszak.
A városok agglomerációjában kiköltözők "természetesen" magukkal vitték a szokásaikat és a helyi vadvilágot és a saját környezetüket semmibe véve élik ki évvégi durrogtatási hajlamaikat. Mit tehetünk ez ellen?

Cikk folytatása