• Főlap

Tenyészmacska - házimacska

Macskaárvaház Alapítvány

Egy régi tévhitet szeretnék eloszlatni, miszerint minket tenyésztőket sokszor vádolnak meg azzal, hogy nem foglalkozunk a házimacskákkal. Ez nincs így, sőt mi több a legtöbb tenyésztő tisztában van azzal, hogy mi mindent köszönhet egy-egy fajta a házimacskáknak (jószerével mindent). Az ismeretségi körömben (mármint a tenyésztői ismerőseim között) nagyon sokunkak van házimacskája. Annak akinek nincs, szintén szívügye a házicicák élete és az árva macskák sorsa és ahogy tudunk segítünk is rajtuk, illetve a velük foglalkozó civil szerveződéseknek. 
A Macskaárvaház Alapítvány évek óta vendége a Felis Hungarica budapesti kiállításainak, eddigi közös múltunk sok-sok (30-nál több) árva macska gazdára találása és rengeteg adomány (tárgyi és anyagi) begyűjtése a nemzetközi macskakiállításainkon. Legutóbb tavaly decemberben az Asia Centerben tartottak örökbeadó hétvégét a kiállításunk alatt és szerencsésen gazdára talált mind a 8 cica akiket elhoztak.

 

Tovább a videóhoz >>

Kiállítás

laciA macskakiállítások hangulata semmihez sem fogható, hiszen itt találkozik a sok hasonszőrű ember. A macskák szeretete és az ehhez kapcsolódó dolgok megvitatásának is remek helyszíne egy-egy macskakiállítás. 
Helytelenül néha versenynek is nevezik (tudom, tudom, szépségverseny is van), bár a macskák itt csak a szépségükkel, a küllemükkel "versenyeznek" . Ha már verseny, akkor tenyésztési verseny esetleg és akkor sem 1-1 kiállításon elért eredmény alapján illik megitélni a versenyzőket (jelen esetben a tenyésztőket), hanem az alapján, amit az elmúlt évek, évtizedek alatt letettek a (bírói) asztalra. A folyamatos magas minőséget a macskák nevei elé, vagy után írt címek fémjelzik. 

Mi, a Felis Hungarica tenyésztői a FIFe rendszerben megszerezhető címeket írjuk a macskák nevei elé/ mögé, a többi nagy szervezet (CFA, TICA, ACFA, GCCF, WCF) címe zárójelben kerül rögzítésre. Miért is fontosak ezek a dolgok? Nyomj a tovább gombra és Németh László elmondja neked!

Tovább a videóhoz >>

Hómacska magyarországon

Fantasztikus dolog történt a Visegrádi-hegységben található Dobogókő környékén. Az országunkban sosem volt őshonos hómacskát figyelt meg és kapott lencsevégre egy tájfutó. Kovács Zoltán Zsánklód, aki maga is macskatartó és nagy barátja az állatoknak, nem hitt a szemének. Lélegzet-visszfojtva közelebb merészkedett a hómacskához és társához, hogy a lehető legoptimálisabb szögből fotózhassa le a ritka állatot. A felvételeket elküldtük a NatGeonak, reméljük, hamarosan több példány is feltűnik hazánk erdeiben! (Az index képen egy hópárduc látható, forrása az exif fileban)

Cikk folytatása

Segítség kérés

rascooncatteryKedves tenyésztők és cica gazdik!
Egy orosz Maine Coon tenyésztő, Svetlana Rasipina (Rascoon Cattery) két nappal ezelőtt éjjel olyan szörnyűségeken ment keresztül, ami nekünk, cica szeretőknek a legrosszabb rémálmunk.
Tűz ütött ki náluk, a ház teljesen leégett és a macskái közül is jó néhányan a tűz áldozatává váltak. A férje otthon volt vele szerencsére, így Svetlana túlélte a katasztrófát, mert dacolva a tűzzel, folyamatosan a cicái megmentésén dolgozott. A férje, miután a fiúk már biztonságban volt, felismerte az elkerülhetetlen helyzetet, nem tudnak mindenkit kimenekíteni, a felesége megmentése érdekében a második emeletről leengedte őt.

Olvasd tovább >>

Macska törzskönyv nélkül

Törzskönyv nélküli macskaVennél-e autót forgalmi nélkül? Ugye, hogy nem? Hiszen forgalmi engedély nélkül az autó csak vasdarab, aminek egészen más az ára/ értéke, mintha az hivatalos papírokkal rendelkezik. Ugyanígy kéne lennie az állatoknál (macskáknál és kutyáknál egyaránt) is, hiszen a törzskönyv (forgalmi engedély) igazolja azt, hogy "miből" van az adott macska.
Amikor arra hivatkozik a tenyésztő (ha hivatkozik, akkor a idézőjeles a megnevezés), hogy törzskönyvvel drágább a cica, már illik gyanakodni.

Cikk folytatása

Tenyésztő kontra szaporító

Illusztráció! A kép forrása: http://macskapcsolat.blog.hu/2010/10/20/tenyeszto_vagy_szaporito_1Egy kis összevetés, tenyésztők és szaporítók között.

Igazán nagyon sajnálom, de az a fajta ember vagyok, aki mindig szereti kimondani, azt, amivel nem ért egyet.
A tenyésztőnek az a feladata, hogy minőségi cicákkal dolgozzon. A vérvonala tiszta legyen, az állományát nyíltan mutassa be. Lehessen tudni, hány nősténnyel, kandúrral dolgozik, és ami a tenyésztéssel kapcsolatos nyíltan vállalja fel. Járjon kiállításra és ott mutassa be a cicáit. Olyan egyesület tagja legyen, hogy a törzskönyvet nemzetközileg is elfogadják.
A cicáiról gondoskodik, cicákhoz méltó körülményt biztosit. Betartja az egyesületének a szabályzatát. A tagtársaival jó viszonyt ápol, (amennyiben ez lehetséges, mivel vannak tagtársak, akivel nem lehet szót érteni).

Tovább >>

  • 1
  • 2